Blog

Gepost door: Wienerberger
17/02/2013
comments

Duurzaamheid en kostenreductie gaan hand in hand


Bij het ontwerpen van een duurzame constructie dient men er onder meer op te letten om elk gebruikt materiaal maximum te laten renderen, material-efficiency genaamd. Immers, elke ton materiaal die niet gebruikt wordt, is een uitgespaarde milieu-impact gerelateerd aan een ton van dit materiaal.

Zo is bv. de Eco-brick gevelsteen 30% in volume gereduceerd. Echter in een goed doordachte duurzame constructie kan men veel meer doen.

In De Duurzame Wijk werd doelbewust ontworpen met het oog op deze materiaalreductie. Het aaneenschakelen van 7 rijwoningen zal bijvoorbeeld leiden tot het reduceren van het staalverbruik in de betonplaat tussen kelder en gelijksvloers, door het slim benutten van negatieve krachtwerkingen.

Muren werden maximaal boven elkaar geplaatst voor een efficiëntere krachtoverdracht, wat ook leidt tot een lager materiaalverbruik.

Ook werden per woning de toiletten zo gepositioneerd dat met 1 verticale koker er achter geplaatst alle ruimten bediend kunnen worden met nutsleidingen, wat leidt tot minder lopende meter kabels en buizen.

Duidelijk is dat dergelijke optimalisaties zeker niet alleen leiden tot een duurzamer gebouw, maar ook zullen leiden tot een goedkoper gebouw, zonder te raken aan de hoge kwaliteitseisen voor dit project.

Zo zal het einddoel, een betaalbare zeer duurzame woning, makkelijker behaald kunnen worden.