Blog

Gepost door: Wienerberger
10/02/2013
comments

Een kelder en duurzaamheid, gaan die wel samen?


In het project De Duurzame Wijk is uitgegaan van het volledig onderkelderen van de 7 woningen. Echter, is dit wel de meest duurzame keuze?

In het vooronderzoek bleek dat de ondergrond van de site vrij ondraagkrachtig was, wat zou leiden tot funderingspalen of andere hoogtechnologische funderingswijzen, met een navenante kostprijs tot gevolg.

Daarnaast zouden voor het project meerdere bomen dienen gerooid te worden om ruimte te maken voor de parkeerplaatsen voor de auto’s van de bewoners.

Voor bezoekers en mindervaliden zijn er bovengrondse parkeerplaatsen voorzien.

Dit zou dan ook tot gevolg gehad hebben dat de publiek-private speelruimte zou verloren gaan.

Om dit alles te vermijden is geopteerd om de wagens van de bewoners onder het gebouw te plaatsen, met het gebruik van een ondergrondse garagekelder. Deze laat ons eveneens toe om te werken met een algemene funderingsplaat, en de resterende ruimte op het perceel kan onaangeroerd blijven. Zo wordt het gebruik van de wagen ontmoedigd omdat hij niet binnen handbereik staat. Dit is tegenstelling to de fietsparking op het gelijksvloers, dicht bij de voordeur, die makkelijk bereikbaar is. 

Opnieuw een teken dat duurzame keuzes vaak leiden tot win-win oplossingen.

Belangrijk zal nu zijn in de keuzes van de cement, gebruikt voor de kelder en die een belangrijk deel zal uitmaken van de totale constructie, een cement te kiezen met een zo laag mogelijke milieu-impact; momenteel lijkt dit hoogovencement te zijn.