Blog

Gepost door: Wienerberger
23/01/2014
comments

Breaam in De Duurzame Wijk


Momenteel wordt er hard gewerkt aan het samenstellen van alle bewijsstukken voor het dossier “Design Stage” voor Breeam. De afgelopen maanden zijn er voor de verschillende BREEAM-thema’s zoals werfmanagement, water, etc. ambitieniveaus bepaald en deze zijn ondertussen vertaald in een matuur en duurzaam ontwerp voor de wijk.

Op dit moment komen we makkelijk aan het 4-sterrenniveau “Excellent” binnen het BREEAM-kader. Om dit te behalen zijn er bijvoorbeeld beperkingen opgelegd op de debieten van de sanitaire toestellen die in de woningen geïnstalleerd zullen worden. Daarnaast wordt al het water- en energieverbruik tijdens de werf gemonitord en maandelijks gevisualiseerd in de werfkeet om de aannemer en zijn medewerkers bewuster te laten omgaan met deze verbruiken. Tijdens de werffase wordt reeds heel wat regenwater uit de regenwatertanks van de woningen gebruikt om b.v. mortels en pleister aan te maken, de werfinrit netjes te houden, etc. Dit heeft een gunstige impact op het waterverbruik van de site aangezien deze tanks het eerste is wat geïnstalleerd wordt op de werf en dit regenwater dus van bij het begin van de werf beschikbaar is. 

Verder zijn de dorpels aan de voor- en achterdeur bijvoorbeeld nergens hoger dan 1,5 cm en zijn alle deuren in de woning 95 cm breed in dagmaat. Dit maakt dat de woningen makkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Dit zijn een aantal korte voorbeelden van wat er allemaal geïmplementeerd zal worden in de wijk en hoever in detail een BREEAM-certificaat eigenlijk gaat. Binnenkort kan u op deze website een uitgebreide lijst terugvinden wat er precies allemaal geïmplementeerd is in het kader van BREEAM.