Blog

Gepost door: Admin Admin
05/06/2019
comments

Besluit monitoring


Na 3 jaar monitoring van woning 1 en woning 4, is de tijd aangebroken om met een kritische blik naar de resultaten te gaan kijken. Wat geeft de monitoring bijgebracht? Wat hebben we geleerd?

Algemeen kan gesteld worden dat het gebruikersgedrag een zeer grote rol speelt in de werkelijke verbruiken t.o.v. de verwachtingen. Het is m.a.w. naast het zo gebruikersonafhankelijk ontwerpen van de woning (thermische massa, orientatie, oordeelkundige inplanting van ramen, vaste zonnewering), zeer belangrijk bewoners te sensibiliseren en hun verbruiken te visualiseren en bespreken.
Bovendien stelt monitoring in staat om de technische installaties bij te stellen waar nodig.

In het algemeen kan gesteld worden dat het comfort en de energieprestatie van de woningen voldoet aan de verwachtingen en er geen grote verrassingen of problemen tevoorschijn zijn gekomen.
Door de energiezuinige toestellen (oa. Ventilatiesysteem en ketel) en hoge efficiëntie van de zonnepanelen zijn de woningen op elektrisch vlak energiepositief.
Indien het totaal primair energieverbruik (verwarming, sww, elektriciteit) van de woningen vergeleken wordt met de primair opgewekte energie kunnen we concluderen dat voor woning 4 het verbruik volledig gedekt wordt. Woning 4 is m.a.w. 100% gedekt door hernieuwbare energie.
Door de hogere huishoudelijke elektrische verbruiken van woning 1 is deze woning voor 71% gedekt.

Meer details? Lees het volledige conclusierapport.