Duurzaam leefcomfort

Duurzaam wonen is in de eerste plaats comfortabel en gezond wonen. Om het gewenste comfortniveau in De Duurzame wijk te bereiken, wordt er bijzondere aandacht besteed aan thermisch en akoestisch comfort, binnenluchtkwaliteit, levenslang wonen en toegankelijkheid.  Het thermisch comfort werd in deze massieve zero-energiewoningen volledig dynamisch gemodelleerd en oververhitting wordt vermeden via passieve en robuuste maatregelen in een slim ontwerp. Er is een optimaal evenwicht gezocht tussen nuttige zonnewinsten en maximale daglichttoetreding in de woningen. De massieve keramische draagstructuur biedt niet enkel voordelen op het vlak van thermische inertie en vochthuishouding, maar is ook de ideale oplossing om te voldoen aan de huidige akoestische eisen. Voor de kwaliteit van de binnenlucht wordt rekening gehouden met de drie belangrijkste parameters: de relatieve luchtvochtigheid, het CO2-niveau én de zogenaamde Vluchtige Organische Componenten (VOC’s).  Deze hebben een belangrijke impact op de keuze van de afwerkingsmaterialen.   

Thermisch comfort

De woningen in De Duurzame Wijk werden volledig dynamisch gesimuleerd in de software Virtual Environment om hun thermisch comfort te optimaliseren. In deze studie werden oververhitting, daglichttoetreding, zonnewinsten, interne winsten, etc. bekeken. Op basis van deze studie werd tot een slim architecturale ontwerp gekomen.

Lees verder

 

Akoestisch comfort: 7 akoestisch ontkoppelde woningen

Duurzaam leefcomfort vereist ook een aangenaam akoestisch comfort.  In De Duurzame Wijk wordt een doorgedreven akoestische performantie nagestreefd naar buurgeluid en geluid van buiten naar binnen.

Lees verder

 

Luchtkwaliteit

Voor de kwaliteit van de binnenlucht wordt rekening gehouden met de drie belangrijkste parameters: de relatieve luchtvochtigheid, het CO2-niveau én de zogenaamde Vluchtige Organische Componenten (VOC’s).  Deze hebben een belangrijke impact op de keuze van de afwerkingsmaterialen.   

Lees verder

 

Levenslang wonen en toegankelijkheid

Vanuit sociaal en economisch standpunt is duurzaam bouwen zeker ook bouwen met oog op de toekomst. Een toegankelijke woning die aanpasbaar is in de tijd, maakt deel uit van een duurzaam ontwerp.

Lees verder