Levenslang wonen en toegankelijkheid

Vanuit sociaal en economisch standpunt is duurzaam bouwen ook bouwen met het oog op de toekomst. Een toegankelijke woning die aanpasbaar is in de tijd, maakt deel uit van een duurzaam ontwerp.

De woningen in De Duurzame Wijk worden opgetrokken met materialen met een lange levensduur. We willen bouwen voor het leven en de volgende generaties. Aanpasbaar bouwen betekent dat een woning wordt ontworpen zodat zij kan mee-evolueren met de wijzigende wensen en behoeften van de bewoners.
De ontwerper van De Duurzame Wijk voorziet de mogelijkheid om een woning zonder ingrijpende structurele wijzigingen en tegen een minimale kost aan te passen aan de wijzigende noden van de bewoners. Inzake toegankelijkheid en aanpasbaarheid werd het WTCB bij het voorontwerp geraadpleegd.
De maatvoeringen voor aanpasbaar bouwen zijn afgeleid van de gebruiksruimten voor rolstoelgebruikers. Ze zijn comfortabel voor iedereen. De woningen in De Duurzame Wijk garanderen toegankelijkheid en gebruiksgemak voor alle bewoners, van kinderen tot grootouders.
De eisen aangaande de toegankelijkheid en het aanpasbaar bouwen situeren zich zowel op het niveau van de individuele woning als op het niveau van de omgevingsaanleg. In eerste instantie worden de maatregelen binnen de woning besproken. Tot slot wordt de impact op de omgevingsaanleg uitgelegd.

Op het niveau van de woningen

Onderstaande plannen illustreren de aanpasbaarheid van de woningen van De Duurzame Wijk:

 • Elke woning is op het gelijkvloers makkelijk toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. In de leefruimte en de keuken wordt rekening gehouden met de nodige draaicirkel van een rolstoel. Alle deuren worden standaard op 95 cm dagmaat en dus 85 cm vrije doorgangsbreedte uitgevoerd. Alle toegangsdorpels, zowel voorals achteraan de woning, worden beperkt tot 1,5 cm.
 • De vorm van de trap laat toe dat er later makkelijk een traplift kan geïnstalleerd worden. Hiertoe wordt vandaag al een stopcontact beneden aan de trap voorzien. Het rolstoeltoegankelijke toilet is voorzien in de badkamer op de plaats waar normaliter het bad staat.
 • Een bad, een aparte douche en een aparte toiletruimte zoals standaard voorzien in De Duurzame Wijk, zijn zeer gemakkelijk voor jonge gezinnen. Bij personen die hulpbehoevend worden, geniet een toilet in de badkamer echter de voorkeur. Hiertoe worden nu al de nodige voorzieningen getroffen. Indien het bad verwijderd wordt, is op dat ogenblik bovendien voldoende ruimte beschikbaar voor de zorg van de andersvalide persoon.
 • Doordat de binnenmuren van de badkamer en de toiletten opgetrokken zijn met Porotherm PLS500 binnenmuurstenen, zijn zij geschikt om handgrepen en andere toebehoren te bevestigen.
 • De toegangsdeur van de badkamer draait naar buiten open.
 • De rolstoeltoegankelijke slaapkamer ligt net naast de badkamer.
 • De voordeur van elke woning heeft een luifel en is verlicht. Ze wordt uitgerust met een seniorenslot.
 • Elke deur op het gelijkvloerse niveau heeft een opstelruimte van 30 cm aan de krukzijde van de deur. Enkel de deur tussen de inkomhal en de leefruimte voldoet hier niet aan. In voorkomend geval dient het deurblad verwijderd.
 • De deurkrukken zijn van het hefboomprincipe en zijn Lof U-vormig. Ze bevinden zich tussen 80 en 120 cm boven de vloerpas.
 • De ramen in de leefruimte komen tot op vloerniveau waardoor ook personen in een rolstoel een goed contact hebben met de tuin.
 • Alle schakelaars, stopcontacten, het verdeelbord, de bediening van het ventilatiesysteem, de thermostaat, de videofoonaansluiting,… bevinden zich in de zone tussen 45 en 120 cm boven de vloerpas.
 • De schakelaars zijn tuimelschakelaars. Er wordt een videofoonaansluiting voorzien.

Op het niveau van de omgevingsaanleg

 • De omgevingsaanleg is zo goed als vlak en wordt uitgevoerd in slipvaste waterpasserende kleiklinkers.
 • Voor bewoners worden er 4 parkeerplaatsen met een breedte van 330 cm voorzien onder de carport. Eén bezoekersparkeerplaats is eveneens geschikt voor rolstoelgebruikers.
 • De paden zijn voldoende breed om vlot met een rolstoel te kunnen passeren, boodschappen binnen te brengen of om 2 personen toe te laten elkaar te kruisen.
 • Er is buitenverlichting voorzien volgens de normen van BREEAM ter hoogte van de carports, fi etsenstalling, het afvallokaal en de verharde oppervlakken.

Bekijk hier het volledige WTCB rapport van De Duurzame Wijk