Luchtkwaliteit

Voor de kwaliteit van de binnenlucht wordt rekening gehouden met de drie belangrijkste parameters: de relatieve luchtvochtigheid, het CO2-niveau én de zogenaamde Vluchtige Organische Componenten (VOC’s). Deze hebben een belangrijke impact op de keuze van de afwerkingsmaterialen. In een gebruikershandleiding zullen de bewoners bewust gemaakt worden over een goede keuze.

Ademende bouwschil

De buitenschil van de woningen van De Duurzame Wijk is niet alleen massief, sterk geïlsoleerd en luchtdicht, maar eveneens ademend door het gebruik van Porotherm PLS 500 binnenmuurstenen.

Ventilatie type D met eenvoudige besturing

Bij een ventilatiesysteem type D gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht volledig op mechanische wijze en dus volledig gecontroleerd. De toevoer van verse lucht gebeurt via regelbare toevoermonden in de leefruimte en slaapkamers en vervuilde lucht wordt afgevoerd via een ventilator langsheen de keuken, badkamer en het toilet. Bij een luchtdichte woning met ventilatiesysteem type D wordt warmteverlies door ongecontroleerde luchtstromingen naar buiten toe vermeden. Dit komt de energiebehoefte ten goede. Voor De Duurzame Wijk wordt gekozen voor balansventilatie met ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie. Via een warmtewisselaar wordt de warmte uit de verbruikte lucht gehaald en opnieuw afgegeven aan de verse lucht, wat de energievraag voor verwarming aanzienlijk beperkt.

Een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie komt ook het comfort ten goede. Koude luchtstromingen worden vermeden en alle toegevoerde lucht kan permanent gefilterd worden. Indien de filters goed worden onderhouden, wordt met een ventilatiesysteem D de beste luchtkwaliteit bekomen. Ook storende buitengeluiden kunnen niet via ventilatieroosters in de gevel infiltreren tot in de woning. Een eenvoudige standenregeling laat de bewoners toe om de ventilatiedebieten af te stellen op hun noden.