Thermisch comfort

Met De Duurzame Wijk wordt gezocht naar gebruikersonafhankelijke, betaalbare en bedrijfszekere, maw robuuste oplossingen om het comfort te garanderen. Dit is van belang daar levenslang wonen wordt nagestreefd dat voor iedereen toegankelijk en beheersbaar is en vooral ook nog betaalbaar blijft.

Robuuste maatregelen

Voor het thermisch comfort is een heel performant geïsoleerde buitenschil een eerste robuuste maatregel. De buitenmuren zijn sterk geïsoleerde traditionelespouwmuren. De woningen zijn massieve constructies met een grote thermische inertie. Door te kiezen voor massiefbouw in combinatie met een doorgedreven isolatie kan de installatie van dure technieken zoals automatische externe zonneweringen, koeling, … vermeden worden. Het architecturale concept voorziet verder in een aantal slimme maatregelen om bijvoorbeeld oververhitting tegen te gaan. Aan de zuidzijde bevinden zich grote ramen onder een in het ontwerp geintegreerde luifel. Samen vormen zij een goed evenwicht tussen de daglichttoetreding en de bruikbare zonnewinsten.

Om oververhitting in een sterk geïsoleerde en doorgedreven luchtdichte woning te vermijden is een thermische inertie van groot belang.

Belang van thermische inertie

Met thermische inertie van een materiaal wordt het energie-absorberend vermogen van de materialen bedoeld: een overschot aan energie opslaan om het later weer af te geven of het risico op oververhitting beperken door opslag van overtollige energie.

De buitenmuren van de woningen in De Duurzame Wijk zijn traditionele geisoleerde spouwmuren met Porotherm PLS 500 binnenmuurstenen. Die bezitten de volgende troeven op het gebied van thermische inertie:

  • een uitstekende warmtecapaciteit. Hierdoor zal de wand warmte opslaan om die later opnieuw af te geven aan de binnenomgeving wanneer de temperatuur buiten daalt. Ideaal wanneer een constant binnenklimaat wordt verwacht, zoals in een woning.
  • een voldoende grote warmteweerstand bij wisselende buitentemperaturen, dankzij de spouwisolatie, zodat beperkte kortstondige temperatuurschommelingen buiten niet gevoeld worden in het gebouw.
  • een belangrijke temperatuuramplitudedemping waardoor temperatuurspieken worden afgevlakt
  • een gevoelige faseverschuiving

Het Tetra BEP2020-project van de provinciale Hogeschool Limburg in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven toont aan dat het constructietype een belangrijke parameter is om oververhitting in de zomer te voorkomen. Bovendien tonen de resulaten dat kiezen voor een massieve constructie één van de voorwaarden is om tot een robuuste oplossing te komen voor een woning met een comfortabel binnenklimaat en een minimale netto energiebehoefte voor verwarming en dit tegen een minimale totaal geactualiseerde kost.
Het volledige rapport vindt u hier.

Een samenvatting van de resultaten mbt thermische inertie van het Tetra BEP2020-project én van dynamische simulaties uitgevoerd in het kader van massief passief is tevens hier te vinden.