Duurzame keramische producten

In De Duurzame Wijk werd voor volgende duurzame producten gekozen

Binnenmuurstenen: Porotherm Lijm-Systeem PLS 500

De PLS 500 stenen die bij het POROTHERM Lijm-Systeem gebruikt worden, zijn vlakgeslepen Porotherm binnenmuurstenen met verticale tand-en-groef verbinding. Ze worden horizontaal op elkaar gelijmd. De traditionele mortel wordt hierbij vervangen door een lijmmortel, aangebracht met een speciale rolbak. De voegdikte bedraagt ca. 1 mm. Naast de vele andere voordelen van keramische binnenmuurstenen zorgt de  PLS 500 ook voor een aanzienlijk hoger rendement dankzij het grotere steenformaat, de verwerkingswijze en het tand-en-groefsysteem. Een voor de aannemer en bouwheer niet te versmaden voordeel. 

Er is slechts weinig water nodig voor de aanmaak van de lijmmortel waardoor de hoeveelheid bouwvocht vermindert en de muren sneller drogen. Er zit ongeveer 1000 liter minder bouwvocht in de woning t.o.v. traditioneel vermetsen, waardoor men vlugger kan beginnen met de afwerking. Minder waterverbruik betekent ook beter voor het milieu. En ook bij lage temperaturen kan er gelijmd worden mits gebruik van een lage-temperatuur-lijmmortel.

Dankzij de lijmmortel en de dunne voegen kan onmiddellijk tot op verdiepingshoogte gewerkt worden, zonder risico op uitzakkende muren of zwemmende stenen. De nauwkeurigheid van het procédé vermindert automatisch de hoeveelheid bouwafval. Verlijmde muren dragen ook bij tot het globaal wooncomfort. Door het ontbreken van mortelvoegen, die koudebruggen in de binnenmuur zijn, wordt een thermisch beter isolerend systeem bekomen.
  
- Eco-label certificaat:
      - Natureplus
      - DUBOkeur
      - Cradle to Cradle
- Beschikken over EPD
- Productie:
           - Zonnebeke – Waregem: <50km 

Terca gevelstenen Eco-brick Linnaeus gesmoord

Eco-brick is lichter en 3,5 cm smaller dan een traditionele gevelsteen en neemt daardoor minder ruimte in. Daardoor is er over meer ruimte om te isoleren of meer woonruimte. Heel interessant als men streeft naar een laag E-peil of naar een nog energiezuinigere renovatie bij na-isolatie langs de buitenzijde. Om levenslang een mooie winst op de energiefactuur te boeken, hoeft men geen binnenruimte op te offeren of een extra dikke wand te creëren.

De Eco-brick is niet alleen smaller maar ook lichter. Daardoor is er minder energie nodig voor het transport. Bovendien wordt de gevelsteen in het nieuwe kleurengamma lokaal vervaardigd met plaatselijke grondstoffen. Samen met alle andere voordelen van een keramische gevelsteen is kiezen voor de Eco-brick een duurzame keuze.

- Beschikken over EPD
- Productie: Kortemark
       - Kortemark – Waregem: <50km

Koramic keramische lei Bellus antraciet mat (prototype)

Een duurzame dakpan moet in ons klimaat vorstbestendig zijn. Koramic garandeert op al zijn kleidakpannen een vorstbestendigheid voor een periode van 30 jaar! Koramic kleidakpannen hebben een levensduur van meer dan 150 jaar. Deze lange levensduur, de vorstbestandheid samen met de andere eigenschappen van keramische dakpannen, maken het kiezen voor een Koramic dakpan een duurzaam verantwoorde keuze.

Voor De Duurzame Wijk werd de keramische lei Bellus gekozen. Dankzij de slanke, hedendaagse lijn en de bijhorende hulpstukken oogt een dak met Bellus keramische leien uiterst strak en hedendaags. Bovendien voldoet de Bellus aan de strenge eisen van het milieulabel natureplus. Wienerberger is trouwens de enige producent die in België dit milieucertificaat kreeg uitgereikt voor dakbedekkingsmaterialen.

Met een hellend dak afgewerkt met Koramic kleidakpannen wordt een maximale hoeveelheid regenwater opgevangen. Het regenwater blijft helder en zuiver, want kleidakpannen scheiden geen vervuilende stoffen af.

- Beschikken over EPD
- Eco-label certificaat: Natureplus
- Productie : Aalbeke
       - Aalbeke – Waregem: <50km

Koramic Façatile kleipan antraciet mat

Façatile is een vlakke kleipan die speciaal werd ontwikkeld voor eigentijdse gevelbekleding bij zowel nieuwbouw als renovatie. Door haar vlak en minimalistisch design opent ze een wereld van esthetische mogelijkheden en draagt ze bij tot een strakke, op en top hedendaagse gevellook.

Façatile kleipannen zijn niet alleen een esthetisch mooie oplossing voor gevelbekledingen, ze zijn ook uiterst duurzaam. Ze gaan levenslang mee en zijn perfect bestand tegen vorst en andere gure weersomstandigheden. Bovendien laten ze zich heel gemakkelijk onderhouden. Doordat de pannen 100% kleurvast en UV-bestendig zijn, gaat de oorspronkelijke kleur nooit verloren, ook niet wanneer ze na enkele jaren een aantrekkelijke patine vertonen.

- Eco-label certificaat: Natureplus
- Productie : Aalbeke
       - Aalbeke – Waregem: <50km

Wienerberger kleiklinkers

Kleiklinkers bestaan voor 100% uit natuurlijke mineralen, grondstoffen van eigen bodem die onbeperkt voorradig zijn. Daardoor zijn ze bijzonder duurzaam. Eenmaal ze het bakproces hebben doorstaan, zijn ze bovendien gehard voor een langdurig bestaan waarin hun natuurlijke kleur ten volle behouden blijft en door hun verwering zelfs nog mooier wordt. Vandaar dat kleiklinkers vaak opnieuw worden gebruikt. Waterpasserende kleiklinkers hebben nog een bijkomend voordeel: ze laten hemelwater op een natuurlijke wijze in de grond doordringen en helpen zo wateroverlast beperken.