Dakwerken

Om de regen- en winddichtheid van het dak te verzekeren, plaatst men bovenop het dakgebinte het Fleece Plus onderdak. Het water dat bv. onder stormcondities toch door de dakbedekking dringt, kan zo worden afgevoerd naar de goot. Bovendien heeft de Fleece Plus door zijn capillaire eigenschap de mogelijkheid om eventueel condensatievocht probleemloos op te nemen en af te voeren naar buiten. Afhankelijk van de dakhelling (hier 27°) wordt voldoende overlap voorzien tussen de aangebrachte onderdakfolies. Hierbij is de overlap zodanig dat afgevoerd water niet tussen de folies kan dringen. De overlapping van de folies wordt onderling verkleefd door middel van de dubbele geïntegreerde tape die standaard voorzien wordt bij dit onderdak. Zo worden luchtstromingen in de isolatie vermeden.

 

 

De gootbevestigingen worden eveneens met aandacht voorzien, zodat deze onder het onderdak komen. Op die manier kan het doorgedrongen water probleemloos naar de goot vloeien.

 

 

 

De latstructuur tussen het onderdak en de dakbedekking bestaat uit tengellatten en panlatten. De verticale tengellatten volgen de kepers van het dakgebinte en hebben hier een sectie van 15x25mm. De panlatten worden horizontaal op de tengellatten geplaatst en hebben hier een sectie van 32x36mm. Op die manier ontstaat een continue opening van onderaan (ter hoogte van de goot) tot bovenaan (ter hoogte van de nok) het dak. Dit zorgt niet alleen voor de mogelijke afvoer van water maar ook voor de ventilatie van het dak. De ventilatie bevordert het drogen van de latstructuur en dakbedekking na een regenbui en zo ook de duurzaamheid ervan.

Om deze ventilatie te kunnen verzekeren moet uiteraard een luchtinlaat en -uitlaat voorzien worden. De luchtinlaat via de goot wordt hier bekomen door de onderste panlat te vervangen door een ventilerende onderlat. Hierdoor ontstaat een continue inlaatopening van 15 mm.

Ter hoogte van de nok wordt een ventilerende droge ondernok voorzien.

 

De horizontale panlatten zijn meteen de ophanglatten voor de keramische dakbedekking. De latafstand is dus afgestemd op de gekozen dakbedekking. Bij de Bellus keramische lei bedraagt deze 14 cm. Ook het aantal bevestigingen van de dakbedekking op de panlatten is afhankelijk van het gewicht ervan en de lokale windbelasting. Het aantal te verankeren pannen kan op eenvoudige wijze berekend worden via onze verankeringsmodule http://verankering.koramic.com.

 

Op het zuid gerichte dakvlak van De Duurzame Wijk zijn fotovoltaïsche zonnepanelen geînstalleerd. Door deze installatie beschikt elke woning over 21 extra dunne fotovoltaïsche zonnepanelen van 182 Wp per paneel. Dit komt overeen met een totale capaciteit van 3822 Wp per woning, hetgeen een jaarlijkse productie van ongeveer 3306 kWh opleverd. Met deze installatie wordt het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik in De Duurzame Wijk opgevangen.