Detaillering en start van de gevelmetselwerken

De binnenmetselwerken zijn bijna voltooid. De woningen krijgen vorm, maar ook de diverse detailleringen komen stilaan tot uiting.

Door het gebruik van Porotherm PLS 500 binnenmuurstenen hebben berekeningen mbt de bouwknopenregelgeving in EPB aangetoond dat een drukvaste thermische onderbreking onder de muren overbodig is.

Onder het schrijnwerk dat tot op vloerniveau komt, heeft de aannemer er evenwel voor gekozen om te werken met cellenbeton. Deze oplossing vergt tevens een berekening van de bouwknoop om te voldoen aan de EPB-regelgeving.

De penanten aan de achtergevel worden niet mee ingepakt in isolatie, dit om te vermijden dat deze  te breed worden. De gevelisolatie loopt achter de penanten door, zo  treedt daar geen koudebrugwerking op. De ruimte die nu zichtbaar  is tussen de penanten en de opgetrokken binnenmuur is breed genoeg om het 24 cm dikke isolatiepakket ononderbroken door te laten lopen.

Volgens volgend detail wordt op de onderste snelbouwstenen, de betonplaat en de vorstrand roofing gebrand. (zie blauwe lijn)

Waar de roofing reeds gebrand is, kan gestart worden met het plaatsen van de ondergrondse isolatie en het  ondergrondse metselwerk uit betonsteen. Nu het weer wat droog is, hoopt de aannemer deze metselwerken in betonsteen snel te kunnen beëindigen. Het plaatsen van natte betonsteen is volgens de aannemer niet zo comfortabel voor de handen.

De isolatie onder het maaiveld is van een ander type dan de gevelisolatie. Voor de ondergrondse isolatie werd gekozen voor PUR, terwijl de spouwisolatie bestaat uit minerale wol.

De isolatie, alsook de gevelstenen, zijn reeds geleverd.

 

 

De gevelstenen, Terca Linnaeus Gesmoord in Eco-brick formaat, zullen verlijmd verwerkt worden. Het is de eerste keer dat de aannemer de gevel zal verlijmen. Wienerberger gaf assistentie en raad bij de opstart.

Er wordt gewerkt met lijmmortel toon op toon met de gevelsteen. Er zal gebruik gemaakt worden van de spuitzak om te verlijmen. Op onderstaande foto wordt getoond hoe de lijm wordt aangebracht. De stootvoegen zullen open gelaten worden. De spouwisolatie bevat een zwart vlies, zodat hier ook geen risico bestaat dat door de open stootvoegen  de isolatie te veel zichtbaar wordt.

Een testmuurtje zal nu opgetrokken worden door de aannemer om het verlijmen onder de knie te krijgen en goedkeuring aan het volledige bouwteam te vragen met betrekking tot de voegdikte en uitvoering.