Schrijnwerk in voorbereiding

Het schrijnwerk is in volle voorbereiding. Vandaag zijn een proefdeur en –raam geïnstalleerd. Specifieke aandacht gaat naar de luchtdichte inbouw.

Hieronder ziet u de detailtekening van deze inbouw:

Vóór de plaatsing van het schrijnwerk, wordt een SIGA-tape voorzien tegen de koppen van het gevelmetselwerk. Op die manier ontstaat een continue ondergrond voor de zwelband en de silicone die voor de waterdichting zullen zorgen.

Het raam en de deur worden voorzien van een dubbele multiplex kader. Rondom wordt ook een isolerend deel  voorzien (groene bolletjesarcering in detail) die voor de aansluiting met de gevelisolatie zal zorgen.   [Foto 1]

Op het raam- en de deurkader zelf wordt voor plaatsing de silicone gespoten en een zwelband gekleefd. Door dit nu reeds te doen, is een correcte uitvoering te garanderen. Nadien is de voeg tussen schrijnwerk en gevelmetselwerk immers moeilijk toegankelijk. [Foto 1]

Het schrijnwerk is nu klaar om in de gevelopening te worden geplaatst en bevestigd.

De opening tussen het multiplex kader en de snelbouwwand wordt uiteindelijk opgespoten met PU-schuim. [Foto 2]

Foto 1 – Raam met dubbele multiplex kader, isolerend deel, silicone en zwelband

 

Foto 2 – Opspuiten van holte tussen multiplex kader en snelbouw met PU-schuim


Hierna kan de aluminium dorpel worden geplaatst. Ook dit is reeds besproken bij de installatie van het proefraam. Een kritiek punt hierbij is de detaillering van de hoeken onderaan de dagkanten van de ramen. Ook al worden de hoeken opgespoten, moet er vermeden worden dat water aldaar toch kan binnensijpelen in de isolatielaag. Voordat het raam geplaatst wordt, zal daarom een strook EPDM gekleefd worden over de volledige breedte onder de dorpel. De strook EPDM wordt aan beide kanten deels ingeslepen in de gevelsteen en op het raam bevestigd. Op die manier wordt water, dat eventueel toch door de hoekaansluiting sijpelt, direct naar buiten afgevoerd.